Enkel of dubbel tarief – Wat is goedkoper?

stroommeter

Iedereen die stroom verbruikt heeft in huis een stroommeter. Dit kan een enkele of een dubbele meter zijn. Een enkele meter wordt automatisch afgerekend op een enkeltarief en bij een dubbele meter kun je vaak kiezen of je een enkel of dubbeltarief wilt.

Het verschil tussen een hoog en laag tarief.

Het hoge tarief betaal je overdag. Het lagere tarief betaal je ’s avonds en ’s nachts (vaak tussen 21:00u of 23:00u en 07:00u), in het weekend en tijdens feestdagen. Dit worden ook wel de daluren genoemd. Steeds meer mensen krijgen een slimme meter geïnstalleerd. Een slimme meter is altijd een dubbele meter. Het handige hieraan is dat je zelf kunt kiezen welk tarief je neemt.

Wat is goedkoper: een enkele of dubbele meter?

Ieder huishouden heeft natuurlijk een ander stroomverbruik en het verschilt per woning hoe energiezuinig het is. Daarnaast verbruikt het ene huishouden ’s nachts meer dan het andere. Een dubbeltarief heeft eigenlijk alleen zin als je in verhouding vanaf de daluren veel verbruikt ten opzichte van de piekuren. In de meeste gevallen verbruiken mensen ’s nachts niet zo veel waardoor het vaak niet of nauwelijks rendabel is om een dubbeltarief te nemen bij je energieleverancier. De reden is dat je bij een dubbeltarief een piek en dal tarief krijgt, het piek tarief is duurder dan een enkel tarief en het dal tarief is lager dan het enkel tarief. Verbruik je dus overdag een stuk meer dan ’s nachts? Dan is een enkel tarief vaak goedkoper. Ben je heel alert op de daluren en was je bijvoorbeeld vaak ’s nachts? Dan kun je een dubbel tarief eens overwegen. Neem voor een gespecificeerde berekening eens contact met ons op, we helpen je hier graag bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.