Vast of variabel energiecontract

Voor veel mensen is het onduidelijk wat nou het beste is, een vaste of variabele energietarieven? Wij leggen het uit in deze blog. Wat de energietarieven gaan doen blijft elk jaar weer de vraag. Ons advies is altijd om een vast energiecontract af te sluiten.

Vast energietarief

De meeste energiecontracten hebben een vast tarief. Dit wilt zeggen dat de prijs voor de levering van gas en stroom gedurende de looptijd van je contract niet kan veranderen. Alleen de leveringskosten vanuit de leverancier staan dan vast, belastingen en dergelijke andere door de overheid bepaalde kosten kunnen altijd wijzigen.

Variabel energietarief

Ondanks het feit dat veel mensen een energiecontract vast zetten, zijn er nog erg veel consumenten in Nederland die in een variabel contract zitten. Dit houdt in dat prijzen tijdens het contract verhoogd of verlaagd kunnen worden wat minder zekerheid beteken. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de energieprijs. Vaak zien wij dat consumenten met een variabel contract duurder uit zijn door hogere tarieven vanuit de energieleverancier.

Hoe vaak veranderen energietarieven?

Over het algemeen wijzigen energieleveranciers twee keer per jaar de variabele energietarieven: op 1 januari en 1 juli. Wanneer een stijging van de energieprijzen is aangekondigd, kan het dus zinvol zijn om vóór die tijd je energiecontract vast te zetten bij je huidige energieleverancier of om over te stappen naar een nieuwe aanbieder van stroom en gas.

Advies voor je energierekening

Wij begrijpen dat een energierekening doorgaans erg ingewikkeld in elkaar zit en we helpen je graag meer inzicht te krijgen in je huidige energietarieven en met het vinden van een mogelijke besparing. Neem vrijblijvend contact op met een van onze ENDI Energie adviseurs en profiteer van onze expertise op het gebied van energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.